DESSERT: Lemon Curd Merengue taart

lemon curd

Met het druilerige weer dit weekend, ben ik maar eens de keuken in gedoken. Bakken is niet mijn ding, al vond ik deze Lemon curd Merengue taart toch wel zo goed geslaagd, dat ik het recept graag met jullie wil delen. ENJOY!

Ingrediënten:

Deeg voor de bodem

  • Geklutst ei
  • 80 gram witte basterd suiker
  • 160 gram roomboter
  • 230 gram bloem

Voor de lemon curd

  • Sap van 4 citroenen
  • 300g suiker
  • 3 geklutste eieren
  • 190 gram roomboter

Voor het Italiaanse schuim

  • 50g eiwit
  • 20g poedersuiker
  • 80g suiker
  • 20g water

Bereiding:

Meng ingrediënten voor de bodem tot een bal. Bekleed de ingevette springvorm met het deeg. Maak een opstaand randje aan de zijkant waar de curd als het waren “in” ligt. Prik gaatjes in de bodem en bak deze 20 min op 180 graden blind met bakbonen in bakpapier, daarna 10 minuten zonder bakbonen.

Maak in de tussentijd de lemon curd (dit kan je ook van te voren doen):

Smelt au bain-marie de roomboter en suiker. Als dit goed gesmolten is mag de citroensap erbij. Goed doorroeren en dan mag het geklutste ei erdoorheen. Bij het toevoegen goed doorroeren met een garde zodat je geen gestold eiwit krijgt in de lemoncurd. Blijf rustig door de curd roeren totdat de curd wat dikker begint te worden en een beetje vla-achtig wordt. Als dit punt bereikt is de curd in een bak gieten en bedekken met vershoudfolie zodat er geen vel op komt.

Als de bodem is afgekoeld, kan de lemon curd er in. Het schuim bij voorkeur zo laat mogelijk op de taart aanbrengen, dan is deze het mooiste. Dit wordt als volgt gemaakt:

Mix de eiwitten stijf in een vetvrije kom (goed afwassen met afwasmiddel of even ontvetten met wat citroensap) voeg als het eiwit stijf is de poedersuiker toe en mix dit door. Meng in een steelpannetje het water en de suiker en breng dit aan de kook. Je hoeft niet te roeren. Als je met een lepeltje van de siroop een draad kan trekken als je deze in een glas water doet is de siroop goed. De siroop verkleurt niet. Roer de siroop beetje bij beetje door de eiwitten. Klop de eiwitten nog een keer goed op en spatel het in een spuitzak. Decoreer de taart met bijvoorbeeld kleine of grote rozetten. Je kan het schuim ook op de taart spatelen en met je vingers pieken maken in het schuim. Kleur het schuim bruin met een creme brulee brander of onder de grill in de oven. Blijf wel bij de oven staan!

Laat tot het opdienen de taart in de ijskast staan zodat de curd stevig blijft.

Ga jij dit thuis maken? Deel jouw foto dan via de social media kanalen van Foodie Adventures! Dat vind ik leuk!